Mindfulness

De seneste omkring ti år har mindfulness været et nærmest uundgåeligt ord, og der kan opstå mange idéer om, hvad det er. Ordet får nærmest en slags magisk stemning og mystik omkring sig. Mindfulness-meditation er helt fundamentalt en måde at træne og betragte sindet på, som er inspireret af buddhistiske meditationstraditioner. Således er der tale om en praksis, der er udviklet gennem tusinder af år. Der er altså tale om en ekstremt veludviklet og velkendt metode, hvis effekt må siges at være dokumenteret. Ydermere har man i vestlig videnskab undersøgt og dokumenteret et væld af positive effekter. Specielt i behandling af stress og belastningsreaktioner har man set store resultater.

    Den efterhånden legendariske læge Jon Kabat-Zinn har været en af hovedkræfterne bag at bringe denne østlige tradition til vesten, og tilmed tilpasse dem til det ”mindset”, der findes her. Han har skrevet fine bøger om emnet, som giver en indgang til forståelsen af meditation for vesten. De religiøse undertoner og det historiske narrativ er sorteret fra, sådan at man tilbage har de helt konkrete opmærksomhedsøvelser.

    I kølvandet på dette er et nyt narrativ knyttet til mindfulness opstået i vesten, som handler om at leve med mere nærvær, hvor de værdier vi lever efter evalueres. Dette ser jeg som en essentiel del af en mindfulness-praksis. Hvis ikke man tager dette aspekt med, kan man hurtigt ende med en praksis, der bare handler om at kunne yde mere, nå mere, arbejde mere. I sidste ende en videreførelse og måske en faktisk en forværring af det liv man prøver at ændre.

    Jeg har derfor fokus på, hvad det vil sige i ens liv at begynde at praktisere mindfulness, hvordan ens livsførelse og evnen til at træffe valg kan styrkes i og med man med praksissen bliver mere centreret. Et yderligere aspekt ved min tilgang er, at jeg ikke taler om et ”quick fix”. Jeg kan ikke centrere dig i dit liv for dig, men hjælpe dig med nogle værktøjer til det, og det kræver en egen indsats.

Jeg afholder to kurser, et grundlæggende otte ugers forløb for folk, der gerne vil lære at om mindfulness og at meditere, og et mere udviklet kursus som jeg kalder mindfulness og kompleksitet, hvilket handler om at bringe det øgede nærvær med sig i hverdagen, relationer og komplekse situationer. Du kan læse om begge kurser her på siden.